TR | EN
Araştırma Laboratuvarları

Öğrencilerimizin yüksek lisans ve doktora tezleri, araştırma projeleri vb. üzerinde çalıştıkları araştırma laboratuvarlarımız mevcuttur:

Lab 13-Yapay Zekâ ve Robotik Araştırma Laboratuvarı

Yapay Zekâ ve Robotik Araştırma Laboratuvarı lisans programlarında seçmeli derslerin uygulamalarında ve bitirme projesi çalışmalarında; yüksek lisans ve doktora programlarının uygulama ve ileri robotik araştırmalarında, gezgin robot ve insansız hava araçları konularında kullanılmaktadır. Laboratuvarda, çeşitli algılayıcılar (lazer, sonar, elektronik pusula, yüksek çözünürlüklü kamera, v.b.) ve yerleşik bilgisayar ile donatılmış 3 adet Pioneer 3-DX ve 1 adet Pioneer 3-AT gezgin robot sistemi, tüm laboratuvarı görecek şekilde yerleştirilmiş 3 adet kamera, robotlar ile kablosuz haberleşme imkânına sahip masaüstü bilgisayarların bulunduğu çalışma odaları, projeksiyonlu sunum ve toplantı yapılabilecek alan bulunmaktadır. Robotik uygulamalarının, görüntü işlemeden dağıtık sistemlere kadar çeşitli araştırma konularını kapsaması nedeniyle, laboratuvar farklı konulara ilgi duyan öğrenciler tarafından ortak kullanılabilmektedir. Bu laboratuvarla ilgili bilgi http://www.ai-robotlab.ogu.edu.tr web sitesinden alınabilir.

Lab 11-Biyomedikal Teknolojiler Araştırma Laboratuvarı

Bu laboratuvarda biyomedikal teknolojiler konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar; Fizyolojik Sinyaller Kullanılarak Sürücülerin Sağlık Durumlarının İzlenmesi, Mamogram Görüntülerinde Meme Kanseri için Şüpheli Bölgelerin Tespiti ve Bu Bölgelerin Meme Kanseri Açısından Değerlendirilmesi Laboratuvarımızda Taşınabilir EKG ölçüm cihazı, EKG elektrot ve kablo seti, Elektromekanik Film ve sensör (algılayıcı) seti bulunmaktadır.

Makine ile Öğrenme ve Bilgisayarlı Görü Laboratuvarı

Bu laboratuvarda makine öğrenmesi ve bilgisayarlı görü ile ilgili teorik ve uygulamalı araştırmalar yapılmaktadır. Laboratuvarda öğretim elemanları, yüksek lisans ve doktora çalışması yapan Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri çalışmaktadır. Lisans öğrencileri de proje ve bitirme ödevi çalışmalarını burada yapabilmektedir. Laboratuvarda 6 adet çalışma istasyonu, gömülü sistem donanımları, web kameraları, gelişmiş IP kameralar, ışık kaynakları, fotoğraf makineleri ve veri toplama amacıyla kullanılan bir stüdyo mevcuttur. Bu laboratuvarla ilgili daha fazla bilgi http://mlcv.ogu.edu.tr sitesinden alınabilir.

Güç Elektroniği Araştırma Laboratuvarı

Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin uygulamalı tez çalışmaları yapmalarına olanak sağlamaktadır. Laboratuvarımızda, IGBT ve SiC gibi modern yarı iletken anahtarlama elemanlarının kullanıldığı yüksek giriş güç faktörlü doğrultucu, yüksek frekans trafo tasarımı ve uygulamaları, yüksek performanslı kesintisiz güç kaynağı, 400 Hz frekans dönüştürücü ve kompakt Solar invertör gibi birçok konuda araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapılmaktadır. Laboratuvarımızda hassas güç analizörü, ayarlı DC güç kaynağı, dijital osiloskop, multimetre, LCR metre gibi birçok test ve ölçüm cihazları mevcuttur.